Search

Hvordan lage en god logo og grafisk profil som fungerer på nett og ellers i den fysiske hverdag?

Updated: Dec 16, 2021Logoen er ansiktet til ethvert merke - det aller første inntrykket - så design er meget viktig. Når den utføres riktig, er en logo en kraftig ressurs for din merkevare. Å skape en effektiv visuell representasjon av et merke krever imidlertid mye mer enn bare grafisk design. Som alle slags yrkesutøvelser som involverer et sett med spesifikke ferdigheter, krever logodesign mye øvelse og erfaring for at det skal lykkes, og kunnskap er en definitivt kraft for enhver grafisk designer.


Av denne grunn har vi her skissert 11 grunnleggende regler å følge for å utforme en effektiv logo:


1. Forarbeid er et must

Foreløpige skisser er et viktig første skritt i utformingen av en effektiv logo. Disse kan være så enkle som papir- og pennetegninger eller utkast laget med et vektorprogram, for eksempel Adobe Illustrator. Poenget er at du kompromitterer det endelige resultatet hvis du skynder deg, eller hopper over dette trinnet. Begynn med 5 til 10 skisser eller ideer, og forgren deg for å lage variasjoner av de originale ideene. Hvis ingenting ser ut til å fungere, begynn på nytt og begynn å tegne nye ideer. En effektiv grafisk designer vil bruke mer tid på dette forarbeidet enn noe annet trinn i designprosessen.


2. Opprett balanse

Balanse er viktig i logo-design fordi mennesker oppfatter et balansert design som behagelig og tiltalende. Hold logoen din balansert ved å holde "vekten" av grafikk, farger og størrelse lik på hver side. Selv om balansen noen ganger kan brytes, husk at logoen din vil bli sett av massene, ikke bare de som har øye for god kunst, så et balansert design er den tryggeste tilnærmingen.


3. Størrelsesforhold

Når det gjelder logo design, betyr størrelse mye. En logo må se bra ut og være leselig i alle størrelser. En logo er ikke effektiv hvis den mister for mye definisjon når den skaleres ned for brevpapir, konvolutter og små salgsfremmende artikler. Logoen må også se bra ut når den brukes til større formater, for eksempel plakater, reklametavler og elektroniske formater som TV og Internett. Den mest pålitelige måten å avgjøre om en logo fungerer i alle størrelser, er å faktisk teste den selv. Vær oppmerksom på at den minste skalaen vanligvis er vanskeligst å få til, så begynn med å skrive ut logoen på et brevhode eller konvolutt og se om den fremdeles er leselig. Du kan også teste for gjengivelse i stor skala ved å trykke en versjon i plakatstørrelse på et trykkeri.


4. Smart bruk av farger

Farge teori er kompleks, men designere som forstår det grunnleggende, er i stand til å bruke farger til deres fordel. De grunnleggende reglene du må huske på er:

  • Bruk farger nær hverandre på fargehjulet (for eksempel for en "varm" palett, bruk rød, oransje og gul fargetoner).

  • Ikke bruk farger som er så lyse at de er harde for øynene.

  • Logoen må også se bra ut i svart og hvitt, gråtoner og to farger.

Å bryte reglene noen ganger er greit; bare sørg for at du har en god grunn til det! Å vite hvordan farger fremkaller følelser og stemninger er også viktig. For eksempel kan rødt fremkalle følelser av aggresjon, kjærlighet, lidenskap og styrke. Husk dette når du prøver forskjellige fargekombinasjoner, og prøv å matche fargen til merkevarens generelle tone og følelse. Å leke med individuelle farger alene er en annen god idé. Noen merker er gjenkjennelige utelukkende med sin distinkte farge. For eksempel når du tenker på Freia Sjokolade, tenker du på “Freia rød” -fargen, og dette skiller dette merket fra konkurrentene og, enda viktigere, gjør merket enda mer gjenkjennelig.


5. Designstil bør passe selskapet

Du kan bruke forskjellige designstiler når du lager en logo, og for å velge den rette, bør du ha litt bakgrunnsinformasjon om klienten og merkevaren. En nylig trend innen logo-design er Web 2.0-stilen med 3D-utseende logoer, med "sprudlende" grafikk, graderinger og dropskygger. Denne stilen kan fungere bra for et Web 2.0-nettsted eller et teknologiselskap, men er lite effektiv for andre typer merker. Undersøk publikum du ønsker å nå før du begynner på forarbeidet. Dette vil hjelpe deg med å bestemme den beste designstilen fra starten og spare deg for å måtte gå tilbake gjentatte ganger til tegnebrettet.


6. Typografi betyr noe ... mye!

Å velge riktig skrifttype og størrelse er mye vanskeligere enn mange nybegynnere har forstått. Hvis logoutformingen din inneholder tekst, enten som en del av logoen eller i tagline, må du bruke tid på å sortere gjennom forskjellige skrifttyper - ofte dusinvis av dem - og teste dem i designet før du tar en endelig beslutning. Prøv både serif-skrifter og sans-serif-skrifter, samt skript, kursiv, fet og tilpassede skrifter. Tenk på tre hovedpoeng når du velger en skrift som følger med logoutformingen:

  • Unngå de mest brukte skriftene, for eksempel Comic Sans, ellers kan designet ditt komme som amatøraktig.

  • Forsikre deg om at skrifttypen er leselig når den skaleres ned, spesielt med skrifttypefonter. Én skrift er ideell, og unngå mer enn to.

  • Vurder sterkt en tilpasset font for designet ditt.

Jo mer original fonten er, desto mer vil den skille merkevaren. Eksempler på vellykkede logoer som har en tilpasset skrift er Yahoo !, Twitter og Coca Cola.


7. Målet er anerkjennelse

Hele poenget med å lage en logo er å bygge merkevaregjenkjenning. Så hvordan går du frem for å gjøre dette? Vel, det varierer fra sak til sak, men målet med logoen er at den gjennomsnittlige personen øyeblikkelig kaller merkevaren i tankene. Noen få eksempler på dette er logoene til Coca-Cola, Pepsi, McDonald’s og Nike. Bare et glimt av noen av disse logoene er alt du trenger for å gjenkjenne merkevarene. Nøkkelen til å lage en populær og gjenkjennelig logo er å kombinere alle elementene som er diskutert i denne artikkelen: størrelse, stil, farge, typografi og originalitet. Å overse noen av disse under designprosessen vil svekke kvaliteten på det endelige designet. Undersøk din egen logo design og se om den oppfyller alle disse kriteriene. En rask test for å avgjøre om logoen din er gjenkjennelig nok, er å invertere den ved hjelp av programvare for grafisk design og se om du fortsatt kan gjenkjenne merkevaren. I tillegg bør du speile logoen og se om den er lett gjenkjennelig i denne tilstanden. Husk at logoer ikke alltid sees i front i virkelige situasjoner, for eksempel på siden av en buss eller et butikkvindu når du kjører forbi. Derfor bør du sørge for å se logo-designen din fra alle vinkler og sørge for at den er gjenkjennelig fra alle retninger før du sier deg fornøyd.


8. Tør å være annerledes

For å skille deg ut fra konkurransen, må du markere de med en tydelig stil. I stedet for å kopiere et annet design eller en annen stil, må du være nyskapende og skille deg ut fra mengden. Så hvordan kan du være annerledes? Prøv å bryte reglene for design og ta risiko. Prøv en rekke stiler for å finne den som fungerer best.. Prøv forskjellige fargekombinasjoner til du finner en som gjør designet ditt virkelig originalt. Ha det gøy med designprogrammet du bruker, og fortsett å tilpasse designet til du føler at du har fått det riktig.


9. K.I.S.S. (Keep.It.Simple.Stupid)

Jo enklere logoen er, jo mer gjenkjennelig blir den. For eksempel er Nike swoosh en ekstremt enkel logo og er også en av de mest gjenkjennelige i verden. Følg K.I.S.S. regjerer helt fra starten av designprosessen når du brainstormer ideer og lager skisser. Ofte vil du oppdage at du starter med et relativt komplisert design og ender med en enklere versjon av det til slutt. Arbeid designet ned til det essensielle og la alle unødvendige elementer utgå.


10. Gå lett på effekter

Adobe Illustrator, Freehand, Photoshop og andre grafiske designprogrammer er ekstremt kraftige verktøy og har mange filtre og effekter som du kan bruke på logoen din, men ikke la deg rive med! Det er tid og sted for disse kraftige verktøyene, men det er ikke nødvendigvis når du skal designe en logo. Selvfølgelig er det bra å leke og se om de forbedrer en logo, men bare husk at enkelhet er nøkkelen.


11. Bruk bare andre design til inspirasjon!

Den siste regelen for å designe en effektiv logo er ganske enkel: ikke kopier andre designeres arbeid! Selv om det ikke er noe galt med å la seg inspirere av andre designere, er det moralsk og juridisk feil å kopiere en annen persons ideer eller arbeid. Galleri nettsteder finnes som lar deg bruke vektorkunstbilder gratis, med riktig kreditering under internasjonal "Creative Commons License", men vi anbefaler på det sterkeste ikke å gå denne ruten. Disse nettstedene kan være nyttige for å få ideer under idédugnaden, men det er bedre å starte designet fra bunnen av og gjøre det 100% originalt.

43 views0 comments