Freddy Fix
Hva er webdesign? En omfattende guide

Webdesign har kommet langt siden det første nettstedet ble publisert i 1991. Med over én milliard live-nettsteder på internett i dag, er det ingen overraskelse at denne industrien er kommet for å bli. Wix er hjemsted for tusenvis av fagfolk, entusiaster og designere innen nettsteddesign som styrker bransjen til å nå nye høyder. Så hvis du er her for å lære mer om verden av webdesign, kommer du til rett sted.
Som en innledende for å lære å designe et nettsted, vil denne artikkelen finpusse rollen som webdesign og gå gjennom nyttige tips ved å definere kritiske termer og ideer, og se på eksempler som vil gi deg ytterligere innsikt. Her er hva vi skal dekke:
Hva er webdesign
Webdesign vs nettstedutvikling
Verktøy for webdesign
Prinsipper for design brukt på nettsteder
Oppsett av nettsider
Funksjonelle komponenter i webdesign
Visuelle elementer i webdesign
Vedlikehold av nettside
Inspirasjon til webdesign
01. Hva er webdesign?
Webdesign er kunsten å planlegge og arrangere innhold på et nettsted slik at det kan deles og få tilgang til online med verden. En kombinasjon av estetiske og funksjonelle elementer, webdesign er det som bestemmer utseendet til et nettsted – slik som farger, fonter og grafikk – i tillegg til å forme nettstedets struktur og brukernes opplevelse av det.
I dag er det å lage et nettsted en av pilarene for å ha en online tilstedeværelse. På grunn av dette er verden av webdesign like dynamisk som alltid. Den er i stadig utvikling, inkludert mobilapper og brukergrensesnittdesign, for å møte de økende behovene til nettstedeiere og besøkende.
Webdesign er ofte en samarbeidsprosess som kombinerer kunnskap og verktøy fra relaterte bransjer, alt fra grafisk design til SEO-optimalisering og UX. Webdesignere vil ofte samle fagfolk fra disse områdene som kan optimere ytelsen og fokusere på den større prosessen og resultatet.

02. Webdesign vs nettstedutvikling
Det første trinnet i vår webdesignreise er å klargjøre forskjellen mellom webdesign og nettstedutvikling, siden de to er nært beslektet og ofte (feilaktig) brukt om hverandre:
Webdesign refererer til den visuelle designen og erfaringsaspektene ved et bestemt nettsted. Vi skal dykke ned i mer detaljer om webdesign gjennom resten av denne artikkelen.
Nettstedutvikling refererer til bygging og vedlikehold av et nettsteds struktur, og involverer intrikate kodesystemer som sikrer at nettstedet fungerer som det skal.
Følgende er programvarespråkene som oftest brukes av nettutviklere for å bygge et nettsted:
HTML eller HyperText Markup Language, er et kodespråk som brukes til å lage frontend av nettsteder. Den er skrevet for å inkludere strukturen til en nettside og utføres av nettlesere på nettsidene vi ser på nettet.
CSS eller Cascading Style Sheets er et programmeringsdesignspråk som inkluderer all relevant informasjon knyttet til en nettsides visning. CSS fungerer med HTML for å designe stilen og formateringen til et nettsted eller en side, inkludert layout, fonter, utfylling og mer.
CMS eller et innholdsstyringssystem, er et dataprogram som administrerer det digitale innholdet på et nettsted. Wix er et eksempel på et CMS, som fungerer som et brukervennlig system for utvikling av nettstedinnhold. Dette gjør det mulig for enkeltpersoner å lage en nettside og foreta oppdateringer uten kunnskap om bruk av kode.
03. Verktøy for webdesign
Webdesignere krever sitt eget unike sett med verktøy for å lage og designe. Det er noen få nøkkelelementer som avgjør hvilke typer du vil bruke, og på hvilket stadium du trenger dem.
Her er noen spørsmål å vurdere: Hvor stort er teamet ditt? Hva slags budsjett har du? Hva slags tekniske krav trenger nettstedet ditt? Hva er den generelle estetikken du ønsker å oppnå? Vil du lage et adaptivt eller responsivt design? Hva er formålet med nettstedet ditt? Svarene på disse spørsmålene vil også hjelpe deg å forstå hvilken type nettstedbygger du vil jobbe med, eller andre designprogramvareverktøy.
Nettstedbyggere som Wix er gode siden de ikke krever kode, og er utstyrt med en rekke ferdiglagde maler som passer til alle bransjer. For nybegynnere webdesignere er nettstedbyggere et flott grunnleggende verktøy som enkelt kan tilpasses både når det gjelder visuelle elementer og funksjonalitet. For mer erfarne webdesignere er Editor X den ideelle plattformen med mer avanserte funksjoner for oppsett, interaksjoner, effekter og utformede eiendeler.
Designprogramvareverktøy som Figma, Photoshop og Sketch kan brukes til å lage wireframes, tilpassede funksjoner og designelementer. Den største forskjellen med disse verktøyene er imidlertid at alle elementer må konverteres til kode. Selv om disse verktøyene tilbyr kreativ fleksibilitet og samarbeidsintegrasjoner som overleveringsfunksjoner til nettutviklere, kan de kreve mer tid, kunnskap og ressurser.
Etter hvert som du får mer erfaring med en rekke webdesignverktøy, vet du hvilke som passer best for deg og dine forretningsbehov.
04. Prinsipper for design brukt på nettsteder
En av de første delene av å forstå hva webdesign er å vite hva god webdesign er – og hvordan man oppnår det.
Vi kan ta en titt på prinsippene for design for referanse, en teori praktisert av kunstnere og designere som skisserer de visuelle egenskapene enhver komposisjon bør sikte mot. Å bruke disse prinsippene på webdesign kan hjelpe nybegynnere og avanserte webdesignere med å oppnå et nettsted med et harmonisk utseende og følelse.
Dette er selvfølgelig ikke strenge regler å følge, men snarere retningslinjer for å lære hvordan vi kan bruke de ulike elementene i et nettsteds design. Ta det fra Picasso, "lær reglene som en proff, så du kan bryte dem som en artist." Når du forstår målene for webdesign og blir mer komfortabel med hvert nettstedelement, kan du finjustere tilnærmingen med et mer kreativt preg.
La oss utforske følgende prinsipper:
Balanser
Vektlegging
Bevegelse
Rytme
Hierarki
White Space
Enhet

Balanse
Visuell balanse betyr å sikre at ingen av elementene i en enkelt komposisjon er for overveldende. Dette kan brukes på webdesign ved å tegne en tenkt linje ned midten av en nettside og ordne elementer slik at den visuelle vekten er lik på begge sider.
Det er to hovedmåter å oppnå balanse på et nettsted:
Symmetrisk balanse er når den visuelle vekten på begge sider av den linjen er like og arrangert som et speilbilde. Når det brukes på webdesignet ditt, kan dette fremkalle følelser av balanse, skjønnhet og konsistens.
Asymmetrisk balanse er når den visuelle vekten er lik på begge sider, men sammensetningen og rekkefølgen av elementene vil variere (dvs. ikke et speilbilde). En balansert asymmetrisk design anses som en moderne tilnærming og vil skape en mer dynamisk opplevelse for betrakteren, samtidig som den opprettholder en harmonisk komposisjon.

Kontrast
Kontrast refererer til å arrangere sidestilte elementer på en måte som fremhever forskjellene deres: mørk og lys, glatt og grov, stor og liten. Når kontrast er i bildet, er det dramatiske og spennende kvaliteter som kan fengsle besøkende når de blar gjennom nettstedet ditt.

Vektlegging
Prinsippet om vektlegging minner oss om at ikke alle nettsideelementer er like. Enten det er din logo, en CTA eller et bilde; Hvis det er noe på nettsiden din som besøkende bør legge merke til først, vil bruk av prinsippet om vektlegging med bruk av lyse farger, animasjoner eller størrelse sikre at det er det dominerende aspektet ved komposisjonen din.

Bevegelse
Når det brukes på webdesign, er bevegelse det som leder besøkende fra ett element til det neste. Ved å kontrollere størrelsen, retningen og rekkefølgen til elementene på en individuell nettsides komposisjon, kan du styre bevegelsen til seerens øye gjennom hele nettstedet ditt.

Rytme
Rytme refererer til gjentakelse av elementer for å skape konsistens, sammenheng, eller for å forsterke et bestemt budskap. Gjentatte egenskaper som logoen din, merkefarger og bruk av samme skrifttype, vil også styrke din merkevareidentitet og tilstedeværelse på nettet.

Hierarki
Å plassere bedriftsnavnet ditt nederst på hjemmesiden din er rett og slett dårlig webdesignpraksis. Kan du gjette hvorfor? Førstegangsbesøkende må rulle hele veien ned på siden for å vite hvem du er. Dette er noe vi forstår fra prinsippet om hierarki, som lærer oss at det viktigste innholdet skal plasseres på et fremtredende sted hvor besøkende umiddelbart ser og interagerer med det.

Hvit plass
I kunst og design blir ethvert område av en komposisjon som er uten visuelle elementer referert til som hvitt rom (psst: selv når det faktisk ikke er hvitt). Dette virker kanskje ikke som en kritisk ting å være oppmerksom på, men den bevisste ordningen med hvite områder i webdesign vil gi de visuelle elementene til en nettside rom å puste. Det kan også bidra til å oppnå andre mål i komposisjonen din, for eksempel hierarki, balanse, vektlegging og mer.

Enhet
Enhet er den kulminerende effekten av alle de individuelle elementene du har lagt til på nettstedet ditt, som ideelt sett resulterer i én harmonisk komposisjon. Målet med enhet i webdesign er å sikre at besøkende ikke blir overveldet, forvirret eller vender seg bort fra nettstedet ditt.
Det kan ta noen forsøk for å få det riktig, men når du har oppnådd en enhetlig webdesign, kan du sikre at hvert aspekt av nettstedet ditt spiller en verdifull rolle i funksjonen og ytelsen. Dette betyr også å være oppmerksom på hvilke elementer du inkluderer, hvor og hvordan du plasserer dem, og om de virkelig tjener en hensikt.
prinsipper for design brukt på webdesign: enhetsprinsipper for design brukt på webdesign: enhet

05. Oppsett av nettsider
Å planlegge nettstedets layout er som å legge grunnlaget, siden det vil bestemme arrangementet og rekkefølgen av visuelle elementer på hver side på nettstedet ditt. Dette kritiske trinnet i webdesign spiller en rolle i et nettsteds visuelle utseende, brukervennlighet og forsterker budskapet.
Den beste layouten for nettstedet ditt kan bestemmes av en rekke faktorer: målene for nettstedet ditt, budskapet du ønsker å formidle til seerne, og hva slags innhold du vil inkludere. Selv om det ikke er noen "one-size-fits-all"-løsning, er det to hovedretninger du kan ta:
Layouter for å tilpasse innholdet ditt: Oppsettet du velger bør passe for innholdstypen. For eksempel, hvis du vil ha en layout som viser frem produkter, kan du velge en som gir god plass til å fremheve bilder. Et bloggoppsett vil derimot måtte formidle ny informasjon på en organisert måte.
Vanlige oppsett: Det er mange velprøvde nettstedsoppsett der ute. Disse har en tendens til å føle seg kjent for brukerne, ettersom de bygger på deres eksisterende forventninger eller tidligere erfaringer fra andre nettsteder. Siden de kan resultere i et mer intuitivt, brukervennlig grensesnitt, kan de være gode for nybegynnere.
Når du designer et eget nettsted, kan du bruke nettstedsmaler i en rekke kategorier for å gi en solid infrastruktur for nettstedets layout. Hvis du ønsker å designe et oppsett fra bunnen av, anbefaler vi å bruke wireframes for å starte. Denne prosessen lar deg utarbeide utformingen av nettstedet ditt før implementeringsprosessen.
webdesign nettstedoppsett webdesign nettstedoppsett

06. Funksjonelle komponenter i webdesign
Nettstedets funksjonalitet refererer i hovedsak til hvordan nettstedet ditt fungerer; alt fra dens hastighet og brukervennlighet, til hvilke spesifikke handlinger som kan utføres på den.
Med fare for å date meg selv, når jeg tenker på hvordan raske og effektive nettsider fungerer i dag – sammenlignet med 90-tallet (jeg kan høre AOLs oppringingssignal i bakgrunnen), blir jeg minnet om at vi har kommet langt. Gitt fremskritt på tvers av bransjen for webdesign, er det i vår beste interesse å bruke de moderne verktøyene som er tilgjengelige for å garantere at nettsidene våre fungerer godt og er enkle å bruke.
La oss gå gjennom komponentene i webdesign som vil påvirke hvordan nettstedet ditt fungerer:
Navigasjon
Hastighet
SEO
UX
Adaptiv design vs responsiv design
Navigasjon
Et enkelt webdesign kan bestå av flere sider og elementer som skal vises eller brukes av den besøkende. Nettstednavigering er det som lar besøkende finne nettsidene de trenger etter at de kommer til nettstedet ditt.
Å legge til en navigasjonsmeny til designet ditt er den beste måten å gi jevn navigering for besøkende. Et nettsteds meny lenker til flere elementer på nettstedet ditt og betjener brukeren ved å hjelpe dem med å navigere mellom forskjellige sider og seksjoner.
Avhengig av nettstedets design, kan du velge mellom følgende typer menyer:
Klassisk navigasjonsmeny:
Denne populære menytypen er plassert i nettsidens overskrift, presentert som en horisontal liste.

Klistrete meny:
Også kjent som en fast eller flytende meny, forblir denne menyen mens besøkende ruller nedover siden.

Hamburgermeny:
En hamburgermeny er et ikon som består av tre horisontale striper som åpnes til en full meny når den er klikket.

Rullegardinmeny:
En meny der en liste over tilleggselementer åpnes når besøkende klikker på – eller holder musepekeren over – ett av elementene.

Sidefeltmeny:
En liste over menyelementer plassert på venstre eller høyre side av en nettside.

Hastighet
Hastighet måler hvor raskt nettstedet ditt lastes helt inn etter at en besøkende kommer inn på det. Ingen, spesielt i vår raske generasjon, liker en treg nettside. Det må opptre i høy hastighet. Faktisk viser studier en økning på 38 % i fluktfrekvensen når en nettsides lastetid overstiger 3 sekunder. Uansett hvor pen nettdesignet er, kan du ikke konkurrere med mindre du gir besøkende den jevneste nettleseropplevelsen.
Mange faktorer kan påvirke lastetiden til en side; noen er relatert til en besøkendes egen enhet eller internettforbindelse, mens andre kan være spesifikke for nettstedet de prøver å surfe på. I dag er det utprøvd praksis og verktøy som kontrollerer for å revidere nettstedets ytelse og forbedre lastehastigheten til sidene.
SEO
SEO, eller søkemotoroptimalisering, er prosessen med å optimalisere et nettsted slik at det rangerer godt på søkemotorer. Siden det spiller en stor del av nettstedets suksess, synes vi det fortjener å bli inkludert her med de funksjonelle elementene. Jo flere som kan finne deg på Google, jo flere besøkende vil du ha som bruker nettstedet ditt.
Selv om SEO er en pågående oppgave, er det trinn du kan ta for å hjelpe nettstedets ytelse fra starten. For eksempel med Wix sine SEO-løsninger, vil nettstedets innebygde infrastruktur allerede støtte positiv ytelse.
Det er en rekke vanlige SEO-praksiser du også kan ta før du trykker på publiser: inkluder overskrifter i innholdet ditt, legg til alt-tekst i bilder, bruk metabeskrivelser på relevante sider og velg et domenenavn som representerer din merkevare eller virksomhet.

UX
Siden eksplosjonen av databruk på 1980-tallet har teknologiindustrien stadig undersøkt hvordan mennesker bedre kan samhandle med teknologi. Dette er praksisen med UX – eller brukeropplevelse – og når det brukes riktig på webdesign, kan det ha stor innvirkning på brukerens reise.
Begrepet UX brukes ofte om hverandre med "brukergrensesnitt"-design eller "brukerbarhet", som egentlig er en del av den større UX-visjonen. Mens UX-designere er opptatt av disse aspektene ved et produkt, er de også involvert i å se på helheten, finne måter å perfeksjonere og utvikle produktene, merkevarebygging, design, brukervennlighet og funksjon på.
Prosessen med UX-design er ment å sikre at et nettsted omfatter interaksjoner, innhold, produkter og tjenester av høy kvalitet, ved å forbedre disse syv faktorene:
Nyttig
Brukbar
Finnbar
Troverdig
Ønskelig
Tilgjengelig
Verdifull
Adaptiv design vs responsiv design
I dag står mobile enheter for over halvparten av nettrafikken, noe som gjør det avgjørende å tilpasse nettsidene våre til den lille skjermen. Det er to typer stiler som gjør det mulig å skifte et webdesign fra skrivebordsversjonen til mobil: adaptiv design og responsiv design. Å vite forskjellen mellom de to vil være nyttig, spesielt når du velger den nettstedsbyggeren som er best for deg, da de fleste plattformer vil støtte en av de to:
Adaptiv design innebærer å lage forskjellige versjoner av samme nettside, der hver enkelt kan tilpasse seg en annen størrelse skjerm eller nettleserbredde. For eksempel, med Wix, kan våre brukere ordne oppsettet for nettstedets skrivebordsversjon, og vil bli utstyrt med en mobilnettsidetilpasning som kan tilpasses.
Responsivt design innebærer å lage nettsider med et fleksibelt rutenett. Dette skaper et dynamisk utseende, avhengig av skjermstørrelsen og retningen til enheten som brukes til å se den.

07. Visuelle elementer i webdesign
Et nettsteds visuelle elementer er like viktige som de funksjonelle kvalitetene, og fungerer sammen for å forme dets generelle utseende og følelse. Fra fargevalg til fonter og video, disse detaljene spiller en rolle i brukeropplevelsen og utformingen av merkevaren din. I denne delen går vi over de visuelle elementene i webdesign, sammen med noen tips for å ta dine egne estetiske beslutninger:
Nettsideoverskrift
Nettsidebunntekst
Fargevalg
Typografi
Bakgrunn for nettstedet
Bilder
Animasjon
Nettsideoverskrift
En nettsidehode refererer til den øverste delen av en nettside, og er det første besøkende ser når de kommer til et nettsted. På en slik strategisk plassering brukes vanligvis en overskrift for å vise en navigasjonsmeny, bedriftsnavn, en logo eller kontaktinformasjon.

Nettsidebunntekst
En nettsidebunntekst er plassert nederst på siden og er fiksert hver side på nettstedet ditt. Siden det er det siste besøkende vil se, er det et bra sted å legge til og gjenta viktig informasjon de kan ha gått glipp av, uten å ta for mye visuell eiendom. En bunntekst er også et vanlig sted å inkludere kontaktdetaljer, et kart, en e-postregistreringslinje eller knapper for sosiale medier.

Fargevalg
Når det kommer til webdesign, vil fargevalget på nettstedet ditt sette tonen for nettstedet ditt. Ikke bare det, men det å spre et merkefargeskjema strategisk gjennom kan spille en nøkkelrolle i å styrke din online merkevarebygging.
Når du bestemmer et nettsteds fargeskjema, bør du bestemme hvilke nyanser som skal representere primærfargen din (den som er mest dominerende på nettstedet ditt), sekundærfargen (brukt konsekvent, om enn mer sparsomt enn primærfargen din), og aksentfargene (brukt på smarte måter). for å fremheve visse detaljer om nettstedet ditt).

Typografi
Typografi refererer til de visuelle aspektene ved skrift, for eksempel valg av font og arrangement av tekst. En avgjørende del av webdesign, typografi kan brukes til å komplementere et nettsteds estetiske stil, eller for å styrke de skriftlige meldingene på hele nettstedet.
Når du velger de beste skrifttypene for nettstedet ditt, bør du vurdere det faktum at typografi kan være like viktig som selve ordene. Du vil velge skrifttyper som er lesbare, som passer til det stilistiske temaet på nettstedet ditt, og fremfor alt – på merkevare. I likhet med et fargeskjema kan du velge primære, sekundære og aksentfonter for å styre måten en besøkende opplever det skrevne innholdet ditt på.

Bakgrunn for nettstedet
Når du setter tonen for siden din, spiller nettsidebakgrunnen en viktig rolle i webdesign. Enten det er statisk eller animert, solid eller teksturert – bakgrunnen er det som følger besøkende konsekvent mens de ruller.
Du kan laste opp et hvilket som helst bilde eller video for å bli bakgrunnen for nettstedet ditt, bruke en merkefarge, gå for en trendy gradientbakgrunn eller velge et minimalistisk tema og la det være hvitt. Uansett hva du bestemmer deg for, sørg for at det passer inn i det generelle visuelle temaet på nettstedet ditt og fanger besøkendes oppmerksomhet uten å være for distraherende.
En måte å legge til mer spenning til en bakgrunn på er ved å implementere rulleeffekter, for eksempel parallaksrulling – en trendy favoritt blant både profesjonelle webdesignere og nybegynnere.

Bilder
På bare noen få sekunder kan et enkelt bilde på nettstedet ditt styrke budskapet du sender til besøkende. Dette kan bety at du viser bedriftens produkter eller plassering, laster opp bilder fra en begivenhet, inkludert et merkevare-favicon, eller bruker bilder for å legge til litt stil til nettstedets design.
Wix tilbyr et rikt bibliotek med gratis visuelt innhold – fra arkivbilder til samlinger av nyskapende design, som de gjennomsiktige videoene vi kjøper fra noen av våre talentfulle brukere. Når de jobber med et webdesign, har brukerne våre også muligheten til å laste opp sine egne bilder, arkivbilder fra kilder som Unsplash, tilpassede animasjoner eller vektorkunst.

Animasjon
Et av målene med webdesign er å skille nettstedet ditt fra andre. Å legge til animasjon på et nettsted er en fin måte å gjøre det på, og kan hjelpe deg med å styre brukernes opplevelse og handling. Du kan inkludere animasjon på hele nettstedet ditt for å skape en mer dynamisk opplevelse for seerne, eller for å utløse visse reaksjoner.
Prøv for eksempel å legge til et snev av animasjon til:
En CTA-knapp for å oppmuntre besøkende til å klikke
Elementer som piler for å gi brukere retning
Laster stolper for å gjøre deres (forhåpentligvis korte) ventetid mer spennende
Ting du vil at brukerne skal ta hensyn til, for eksempel en lysboks for e-postregistreringer

08. Vedlikehold av nettstedet
Webdesignindustrien er en som stadig introduserer nye funksjoner, verktøy og løsninger. Ulempen med denne raskt utviklende verden er at den krever at du - og nettstedet ditt - hele tiden holder deg oppdatert og implementerer en vedlikeholdsplan for nettstedet.
Etter at du har fullført ditt første design, må du til slutt oppdatere nettstedet ditt for å sikre at innholdet er relevant, og at designet ikke er foreldet. Selv om det tilsynelatende er meningsløst, kan alle utdaterte elementer på nettstedet ditt ha en negativ innvirkning på de besøkendes interaksjoner, noe som resulterer i redusert total ytelse og salg.
Sjekk inn på nettstedet ditt minst én gang i måneden for å forsikre deg om at det ikke er noen feil, at alt fungerer som det skal og at informasjonen din er oppdatert. Når du vurderer et redesign, tenk på endringene du kan gjøre for å holde webdesignet ditt relevant, forbedre brukervennligheten eller forsterke ytelsen. Dette kan bety å legge til nytt visuelt innhold, en ekstra side, jobbe med SEO eller utføre en tilgjengelighetsrevisjon.
09. Inspirasjon til webdesign
Nå som vi har dekket det grunnleggende om webdesign, er det på tide å søke kreative eksempler. Inspirasjon til webdesign er overalt, og vi anbefaler at du regelmessig surfer gjennom nettsteder som Behance, Awwwards og Pinterest for å finne nye ideer.