top of page
Search
 • Writer's pictureFreddy Fix

Hva er webdesign? En omfattende guide


Webdesign har kommet langt siden det første nettstedet ble publisert i 1991. Med over én milliard live-nettsteder på internett i dag, er det ingen overraskelse at denne industrien er kommet for å bli. Wix er hjemsted for tusenvis av fagfolk, entusiaster og designere innen nettsteddesign som styrker bransjen til å nå nye høyder. Så hvis du er her for å lære mer om verden av webdesign, kommer du til rett sted.


Som en innledende for å lære å designe et nettsted, vil denne artikkelen finpusse rollen som webdesign og gå gjennom nyttige tips ved å definere kritiske termer og ideer, og se på eksempler som vil gi deg ytterligere innsikt. Her er hva vi skal dekke:


 1. Hva er webdesign

 2. Webdesign vs nettstedutvikling

 3. Verktøy for webdesign

 4. Prinsipper for design brukt på nettsteder

 5. Oppsett av nettsider

 6. Funksjonelle komponenter i webdesign

 7. Visuelle elementer i webdesign

 8. Vedlikehold av nettside

 9. Inspirasjon til webdesign


01. Hva er webdesign?


Webdesign er kunsten å planlegge og arrangere innhold på et nettsted slik at det kan deles og få tilgang til online med verden. En kombinasjon av estetiske og funksjonelle elementer, webdesign er det som bestemmer utseendet til et nettsted – slik som farger, fonter og grafikk – i tillegg til å forme nettstedets struktur og brukernes opplevelse av det.


I dag er det å lage et nettsted en av pilarene for å ha en online tilstedeværelse. På grunn av dette er verden av webdesign like dynamisk som alltid. Den er i stadig utvikling, inkludert mobilapper og brukergrensesnittdesign, for å møte de økende behovene til nettstedeiere og besøkende.


Webdesign er ofte en samarbeidsprosess som kombinerer kunnskap og verktøy fra relaterte bransjer, alt fra grafisk design til SEO-optimalisering og UX. Webdesignere vil ofte samle fagfolk fra disse områdene som kan optimere ytelsen og fokusere på den større prosessen og resultatet.
02. Webdesign vs nettstedutvikling


Det første trinnet i vår webdesignreise er å klargjøre forskjellen mellom webdesign og nettstedutvikling, siden de to er nært beslektet og ofte (feilaktig) brukt om hverandre:


Webdesign refererer til den visuelle designen og erfaringsaspektene ved et bestemt nettsted. Vi skal dykke ned i mer detaljer om webdesign gjennom resten av denne artikkelen.


Nettstedutvikling refererer til bygging og vedlikehold av et nettsteds struktur, og involverer intrikate kodesystemer som sikrer at nettstedet fungerer som det skal.


Følgende er programvarespråkene som oftest brukes av nettutviklere for å bygge et nettsted:


HTML eller HyperText Markup Language, er et kodespråk som brukes til å lage frontend av nettsteder. Den er skrevet for å inkludere strukturen til en nettside og utføres av nettlesere på nettsidene vi ser på nettet.


CSS eller Cascading Style Sheets er et programmeringsdesignspråk som inkluderer all relevant informasjon knyttet til en nettsides visning. CSS fungerer med HTML for å designe stilen og formateringen til et nettsted eller en side, inkludert layout, fonter, utfylling og mer.


CMS eller et innholdsstyringssystem, er et dataprogram som administrerer det digitale innholdet på et nettsted. Wix er et eksempel på et CMS, som fungerer som et brukervennlig system for utvikling av nettstedinnhold. Dette gjør det mulig for enkeltpersoner å lage en nettside og foreta oppdateringer uten kunnskap om bruk av kode.


03. Verktøy for webdesign


Webdesignere krever sitt eget unike sett med verktøy for å lage og designe. Det er noen få nøkkelelementer som avgjør hvilke typer du vil bruke, og på hvilket stadium du trenger dem.


Her er noen spørsmål å vurdere: Hvor stort er teamet ditt? Hva slags budsjett har du? Hva slags tekniske krav trenger nettstedet ditt? Hva er den generelle estetikken du ønsker å oppnå? Vil du lage et adaptivt eller responsivt design? Hva er formålet med nettstedet ditt? Svarene på disse spørsmålene vil også hjelpe deg å forstå hvilken type nettstedbygger du vil jobbe med, eller andre designprogramvareverktøy.


Nettstedbyggere som Wix er gode siden de ikke krever kode, og er utstyrt med en rekke ferdiglagde maler som passer til alle bransjer. For nybegynnere webdesignere er nettstedbyggere et flott grunnleggende verktøy som enkelt kan tilpasses både når det gjelder visuelle elementer og funksjonalitet. For mer erfarne webdesignere er Editor X den ideelle plattformen med mer avanserte funksjoner for oppsett, interaksjoner, effekter og utformede eiendeler.


Designprogramvareverktøy som Figma, Photoshop og Sketch kan brukes til å lage wireframes, tilpassede funksjoner og designelementer. Den største forskjellen med disse verktøyene er imidlertid at alle elementer må konverteres til kode. Selv om disse verktøyene tilbyr kreativ fleksibilitet og samarbeidsintegrasjoner som overleveringsfunksjoner til nettutviklere, kan de kreve mer tid, kunnskap og ressurser.


Etter hvert som du får mer erfaring med en rekke webdesignverktøy, vet du hvilke som passer best for deg og dine forretningsbehov.04. Prinsipper for design brukt på nettsteder


En av de første delene av å forstå hva webdesign er å vite hva god webdesign er – og hvordan man oppnår det.


Vi kan ta en titt på prinsippene for design for referanse, en teori praktisert av kunstnere og designere som skisserer de visuelle egenskapene enhver komposisjon bør sikte mot. Å bruke disse prinsippene på webdesign kan hjelpe nybegynnere og avanserte webdesignere med å oppnå et nettsted med et harmonisk utseende og følelse.


Dette er selvfølgelig ikke strenge regler å følge, men snarere retningslinjer for å lære hvordan vi kan bruke de ulike elementene i et nettsteds design. Ta det fra Picasso, "lær reglene som en proff, så du kan bryte dem som en artist." Når du forstår målene for webdesign og blir mer komfortabel med hvert nettstedelement, kan du finjustere tilnærmingen med et mer kreativt preg.


La oss utforske følgende prinsipper:


 • Balanser

 • Vektlegging

 • Bevegelse

 • Rytme

 • Hierarki

 • White Space

 • Enhet


Balanse


Visuell balanse betyr å sikre at ingen av elementene i en enkelt komposisjon er for overveldende. Dette kan brukes på webdesign ved å tegne en tenkt linje ned midten av en nettside og ordne elementer slik at den visuelle vekten er lik på begge sider.


Det er to hovedmåter å oppnå balanse på et nettsted:


Symmetrisk balanse er når den visuelle vekten på begge sider av den linjen er like og arrangert som et speilbilde. Når det brukes på webdesignet ditt, kan dette fremkalle følelser av balanse, skjønnhet og konsistens.Asymmetrisk balanse er når den visuelle vekten er lik på begge sider, men sammensetningen og rekkefølgen av elementene vil variere (dvs. ikke et speilbilde). En balansert asymmetrisk design anses som en moderne tilnærming og vil skape en mer dynamisk opplevelse for betrakteren, samtidig som den opprettholder en harmonisk komposisjon.
Kontrast


Kontrast refererer til å arrangere sidestilte elementer på en måte som fremhever forskjellene deres: mørk og lys, glatt og grov, stor og liten. Når kontrast er i bildet, er det dramatiske og spennende kvaliteter som kan fengsle besøkende når de blar gjennom nettstedet ditt.
Vektlegging


Prinsippet om vektlegging minner oss om at ikke alle nettsideelementer er like. Enten det er din logo, en CTA eller et bilde; Hvis det er noe på nettsiden din som besøkende bør legge merke til først, vil bruk av prinsippet om vektlegging med bruk av lyse farger, animasjoner eller størrelse sikre at det er det dominerende aspektet ved komposisjonen din.
Bevegelse


Når det brukes på webdesign, er bevegelse det som leder besøkende fra ett element til det neste. Ved å kontrollere størrelsen, retningen og rekkefølgen til elementene på en individuell nettsides komposisjon, kan du styre bevegelsen til seerens øye gjennom hele nettstedet ditt.
Rytme


Rytme refererer til gjentakelse av elementer for å skape konsistens, sammenheng, eller for å forsterke et bestemt budskap. Gjentatte egenskaper som logoen din, merkefarger og bruk av samme skrifttype, vil også styrke din merkevareidentitet og tilstedeværelse på nettet.
Hierarki


Å plassere bedriftsnavnet ditt nederst på hjemmesiden din er rett og slett dårlig webdesignpraksis. Kan du gjette hvorfor? Førstegangsbesøkende må rulle hele veien ned på siden for å vite hvem du er. Dette er noe vi forstår fra prinsippet om hierarki, som lærer oss at det viktigste innholdet skal plasseres på et fremtredende sted hvor besøkende umiddelbart ser og interagerer med det.
Hvit plass


I kunst og design blir ethvert område av en komposisjon som er uten visuelle elementer referert til som hvitt rom (psst: selv når det faktisk ikke er hvitt). Dette virker kanskje ikke som en kritisk ting å være oppmerksom på, men den bevisste ordningen med hvite områder i webdesign vil gi de visuelle elementene til en nettside rom å puste. Det kan også bidra til å oppnå andre mål i komposisjonen din, for eksempel hierarki, balanse, vektlegging og mer.
Enhet


Enhet er den kulminerende effekten av alle de individuelle elementene du har lagt til på nettstedet ditt, som ideelt sett resulterer i én harmonisk komposisjon. Målet med enhet i webdesign er å sikre at besøkende ikke blir overveldet, forvirret eller vender seg bort fra nettstedet ditt.


Det kan ta noen forsøk for å få det riktig, men når du har oppnådd en enhetlig webdesign, kan du sikre at hvert aspekt av nettstedet ditt spiller en verdifull rolle i funksjonen og ytelsen. Dette betyr også å være oppmerksom på hvilke elementer du inkluderer, hvor og hvordan du plasserer dem, og om de virkelig tjener en hensikt.prinsipper for design brukt på webdesign: enhetsprinsipper for design brukt på webdesign: enhet

05. Oppsett av nettsider


Å planlegge nettstedets layout er som å legge grunnlaget, siden det vil bestemme arrangementet og rekkefølgen av visuelle elementer på hver side på nettstedet ditt. Dette kritiske trinnet i webdesign spiller en rolle i et nettsteds visuelle utseende, brukervennlighet og forsterker budskapet.


Den beste layouten for nettstedet ditt kan bestemmes av en rekke faktorer: målene for nettstedet ditt, budskapet du ønsker å formidle til seerne, og hva slags innhold du vil inkludere. Selv om det ikke er noen "one-size-fits-all"-løsning, er det to hovedretninger du kan ta:


Layouter for å tilpasse innholdet ditt: Oppsettet du velger bør passe for innholdstypen. For eksempel, hvis du vil ha en layout som viser frem produkter, kan du velge en som gir god plass til å fremheve bilder. Et bloggoppsett vil derimot måtte formidle ny informasjon på en organisert måte.


Vanlige oppsett: Det er mange velprøvde nettstedsoppsett der ute. Disse har en tendens til å føle seg kjent for brukerne, ettersom de bygger på deres eksisterende forventninger eller tidligere erfaringer fra andre nettsteder. Siden de kan resultere i et mer intuitivt, brukervennlig grensesnitt, kan de være gode for nybegynnere.Når du designer et eget nettsted, kan du bruke nettstedsmaler i en rekke kategorier for å gi en solid infrastruktur for nettstedets layout. Hvis du ønsker å designe et oppsett fra bunnen av, anbefaler vi å bruke wireframes for å starte. Denne prosessen lar deg utarbeide utformingen av nettstedet ditt før implementeringsprosessen.webdesign nettstedoppsett webdesign nettstedoppsett